Wasvoorschriften voor soorten stof.....hoe je onze stoffen het beste kunt wassen.

De wasvoorschriften zijn heel belangrijk. Er zijn namelijk veel verschillende stoffen te koop. Ideaal zo’n brede keuze, maar het kan ook verwarrend zijn. Bijvoorbeeld met wassen, hoe warm kan katoen ook alweer gewassen worden? Het is erg belangrijk om de was voorschriften te volgen. Het zou toch jammer zijn, dat het door jouw gemaakte kledingstuk gelijk al in de was verpest wordt. 

 Daarom raden wij bij Harry’s stoffen en gordijnen aan om katoen te wassen voordat je er wat moois van gaat maken. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Stof voor gordijnen en decoratie was je meestal niet van tevoren. Bij twijfel, vraag het altijd even na bij ons.

 

Katoen indien nodig voor de tijd wassen….en test de strijktemperatuur op een restlapje!

Laten we beginnen met wat algemene feitjes. Pas op met wasverzachter op het moment dat een stof veel stretch bevat, 
het kan Elasthan bijvoorbeeld beschadigen. Daarnaast is het ook belangrijk om op de hoeveelheid wasmiddel te letten.
Hoe meer wasmiddel je in de machine doet, des te meer water erbij moet komen om de kleding goed te spoelen. Hierdoor kunnen er
zeepresten op de kleding blijven zitten. En daardoor kunnen vlekken ontstaan of de kleuren
aangetast. Een wasvoorschrift bestaat natuurlijk niet alleen uit wassen, maar ook het drogen en de  temperatuur van het strijken.
Dat laatste is ook zeker handig om te weten voordat je iets moois gaat maken! Probeer dit eerst even uit op een restje wat je over had bij het knippen van de stof
. Voor onze meest gangbare stoffen hebben we de was voorschriften voor je uitgezocht en mooi op een rijtje gezet!

Katoen: krimpt, je kunt het wassen op maximaal 95 graden.Daarom adviseren we de stof voor de tijd te wassen, indien er een kledingstuk wordt gemaakt. Voor de eerste keer wassen kun je kiezen voor lage of hoge temperatuur. Maar kies je eerst laag, dan kan de stof later nog steeds krimpen bij een hogere graden wasbeurt.Katoen kan gewoon in de droger.Was je op lage temperatuur, doe dan ook de droger bijvoorbeeld op een fijne was stand, anders kan het ook in de droger wat gaan krimpen. Mocht je het toch in de buitenlucht willen drogen, vermijd dan zonlicht: dit zorgt voor verkleuring bij dit materiaal. Vaak wordt op het strijkijzer ‘katoen’ aangegeven. Maar het is mogelijk om het op drie stippen te wassen. 

Wol: het materiaal waar je uiterst voorzichtig mee moet zijn. Was het op een koud programma, wanneer mogelijk op een speciaal wol programma. Heb je die niet, let dan op dat de centrifugeer stand laag staat. Hang wol niet op, dan rekt het uit. Laat het plat drogen. Tijdens het strijken leg je een wat vochtige katoenen lap of theedoek  op dat gedeelte wat je strijken wilt, en strijk dan op een lage stand. Vermijd het strijken over dikke naden, die gaan dan namelijk glanzen. Indien mogelijk strijk je aan de verkeerde kant van de stof, of binnenin bij jassen of kolberts.

Linnen: hier zijn twee dingen belangrijk: de stof mag niet warmer dan 30 graden en liefst kreukherstellend en kort gewassen worden. Als tweede is de manier van strijken ook belangrijk.Doe dit aan de binnenkant van de stof.

Polyester: is een kleurvaste stof en dus zal het nooit de kleur verliezen. Je wast het op maximaal 40 graden. Polyester kledingstukken hang je op een hangertje na het wassen, en is heel snel droog. Strijken is bijna niet nodig, en anders op lage temperatuur.

Viscose: was het op een kreukherstellend programma op max.30 graden. Het kan wat krimpen, dus voor de tijd wassen kan handig zijn. Als de was klaar is, hang je een viscose kledingstuk op een kleerhanger. Bij het strijken opletten dat je niet te warm strijkt, het kan dan gaan schroeien. Test even op een rest lapje van je stof. Twijfel? Leg er een zakdoek of katoenen lapje op en strijk dan.

Nuttige tips toch? Veel maak en was plezier!    

Let op! De was voorschriften gelden voor een samenstelling van 100%. 
Als het een mix is van materialen kies dan de laagste temperatuur van wassen en strijken.