Dit blog over, tricot stoffen die lastig te verwerken zijn, gaat meehelpen aan een beter resultaat daarbij.
Maak gave tricot kleding zonder gedoe!
Mantels en colberts zullen meestal niet gemaakt worden van tricot stoffen. Maar dan blijven er nog héél véél mogelijkheden over om wel te maken. Dat maakt tricot ook een geliefde stof bij mensen die eigen kleding maken. Want wie maakt er nu niet graag shirts, rokken, broeken, jumpsuits, baby pakjes, vesten en truitjes.
De dikkere kwaliteit is warmer en meer geschikt voor iets steviger bedoelde kledingstukken zoals broeken en bijvoorbeeld strakke rokken. Maar ook jasjes en vesten zijn heerlijk aan in de wat frissere seizoenen.
De dunnere tricots zijn weer heel geschikt om koel te dragen in de warmere seizoenen. En dan maak je er fijne shirts, korte kekke rokjes, vlotte wijde rokken en tops van! Babykleding is heel fijn om van tricot te maken omdat het fijn mee rekt, koel draagt en bij de katoen variant de vochtopname geweldig is.
Tricot en ook wel Jersey genoemd is het hele jaar door te koop in de dikkere en de dunnere variatie. Oftewel in het voorjaar en zomerseizoen zijn er veel dunnere en in de herfst winterperiode de dikkere soorten die nieuw in de collectie te koop komen. We onderscheiden geruwde soorten, die dus wat zachter aanvoelen. Of met een crêpe uiterlijk, meer bedoeld voor een nettere uitstraling zoals voor zakelijke of feestelijke kleding. Dan zijn er bijvoorbeeld ook nog Ausbrenner varianten die een wat meer door elkaar lopend van verschillende hoogtes en kleuren effect hebben. De tricots en jerseys zijn gemaakt van bijvoorbeeld, katoen met polyester, acryl met polyester, viscose en polyester menging. Maar ook alleen katoen en polyester of polyamide zijn fijne keuzes. Zowel effen als bedrukt zijn elk seizoen weer populair en veel verwerkt.
Het vervelendste is voor de meesten toch wel de grote rekbaarheid van de stof!
Ga je je patroon uit tricot knippen, dan zal de tricot aan de randen wat opkrullen, en misschien trekt de zij rand door de fabriek afwerking wat in elkaar. Dan kun je het beste de zelfkant eraf knippen en de krullende randen met bijvoorbeeld magneetjes of zwaarte zakjes vast leggen. Knip bij de randen rondom ongeveer 1,5 cm naad aan, bij zomen en capuchon randen knip je ongeveer 3 cm aan. Door deze bredere zoom of rand gaat de stof na het naaien niet omkrullen. Ga je deze bredere randen verwerken, strijk dan altijd van tevoren deze even goed door met het strijkijzer en naai dan de zomen en/of randen, je bent dan verzekerd van het mooiste resultaat. Strijken doe je aan de binnenkant met wat stoom voor het beste resultaat.
Tricot worden het beste met een stretch- of ballpoint naald genaaid, deze zorgen ervoor dat de stof niet beschadigd tijdens het naaien, en ook de gaatjes van de naald vallen dan zo min mogelijk op. En daardoor krijg je weer een mooi regelmatig stiksel. Omdat tricots wel kunnen ladderen maar bijna niet rafelen is de afwerking van de randen met een lock steek het mooiste om te doen. Dit kan met de lock machine of met de gewone naaimachine. Voor alle te naaien naden geld dat je niet aan de stof gaat trekken tijdens het naaien. Je duwt liever de stof wat onder de voet door dan dat je er aan trekt. Bij schoudernaden, rits naden en zak lijnen strijk je naadband op de te naaien stiklijn, hierdoor rekt de naad niet uit tijdens het stikken en dragen. Naaien doe je het beste met een flauwe zigzag, een driedubbele stretchsteek (deze is wel lastiger weer uit te halen) of speciale stretchsteken die op je machine beschikbaar zijn. Ook de tweelingnaald is heel geliefd om bij tricot stoffen te gebruiken, hiervoor heb je wel twee boven garens nodig en aan de onderkant ontstaat een zigzag. Waardoor de steek mooi elastisch blijft.
Bij alle Tricots en Jerseys is het verstandig te wassen op een kreukherstellend of wolwasprogramma, 30 a 40 graden is altijd goed. Na het wassen hang je het kledingstuk of de gewassen lap op een rek te drogen. Gebruik vooral geen wasknijpers, de knijp vouwen die daardoor ontstaan zijn erg moeilijk weer weg te krijgen. Hang een kant en klaar kledingstuk het liefst op een kledinghanger te drogen.
Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben dan kun je ons altijd via ons contact formulier bereiken en stel gerust je vraag! Succes en plezier met het maken!